Koulu ja maailmanperintö

Maailmanperinnön aktiivinen oppiminen on tärkeää suojellaksemme luonto- ja kulttuuriaarteitamme tuleville sukupolville, ja siksi se on tärkeä osa peruskoulututkintoa. Tähän olemme koonneet aineistoa jota opettajat ja oppilaat voivat käyttää opiskellessaan Korkean Rannikon/Merenkurkun saariston maailmanperinnöstä.

Oikeapuolisessa palstassa on linkkejä maailmanperintökysymysten syventäviin tietoihin, joita on esim. Unescon maailmanperintösopimus ja opettajien ohjeistus, esim. World Heritage in Young Hands ja Suomen maailmanperintökohteet perusopetuksessa.

Klikkaamalla näitä linkkejä löydät lisätietoa Merenkurkun saariston geologiasta, luonnosta, kulttuurihistoriasta, maailmanperinnön hallinnosta sekä Korkeasta Rannikosta.

1. Geologia
2. Luonto
3. Kulttuurihistoria
4. Hallinto
5. Korkea Rannikko

Koe Merenkurkku-valikon alta löydät jännittäviä käyntikohteita ja harrastuksia Merenkurkun maailmanperintöalueella. Galleria-valikkoon on kerätty yhteen valokuvia alueesta.

 

Terranovan näytökset ja elokuvat

TerranovaTerranova on inspiroiva oppimisympäristö kaikille koululuokille. Näyttelyssä järjestetään opastuksia jääkaudesta, maankohoamisesta ja maailmanperinnöstä, mutta opastus voi myös sisältää luonto- ja lajituntemusta. 

Kouluryhmät voivat myös tutustua näyttelyyn omin päin. Silloin apuna voi käyttää Terranovan valmiita tehtäviä. Opastukset ja vierailuajat varataan Pohjanmaan museon ja Terranovan vaihteen kautta.
Tehtävät ja lisätietoja löytyy Pohjanmaan museon ja Terranovan sivulta.

Vaasassa järjestetään vuodesta 2002 joka toinen vuosi kansainvälinen luontoelokuvafestivaali "WildLife Vaasa Nature Film Festival" Festivaaleille on osallistunut tähän mennessä vajaat tuhat 2000-luvulla tuotettua luontoelokuvaa noin 80 maasta. Näistä elokuvista järjestetään tilauksesta näytöksiä ryhmille ja koululaisille. 

Elokuva "Korkea kohtaa matalan", joka esittelee Korkean rannikon ja Merenkurkun saariston maailmanperintöaluetta, löydät täältä.

Terranovan yhteystiedot:
+358 (0)6 325 3800
museoinfo(at)vaasa.fi
www.pohjanmaanmuseo.fi

 

Oppilaille uusi koulutusaineisto

Opetusmateriaali ”Sama jää on peittänyt meidät” käsittelee Korkean rannikon /Merenkurkun saariston maailman-perintöaluetta ja sopii opettajille kaikilla kouluasteilla. Opetusmateriaalin ovat kehittäneet ryhmä suomalaisia ja ruotsalaisia kasvatustieteilijöitä vuosien 2008-2010 aikana Merenkurkun neuvoston "Maailmanperintöalueet yhteistyössä – 63 astetta pohjoiseen" - hankkeessa. Hankkeen on rahoittanut EU-ohjelma Bothnia-Atlantica. He ovat tavanneet sekä Ruotsissa että Suomessa ja luoneet perustan opetusmateriaalin sisällölle ja rajaukselle.

Opetusmateriaali jakaantuu neljään teemaan:
1. Peruskallio
2. Jääkausi
3. Maankohoaminen
4. Luonto

Jokainen teema on jaettu tieto-osuuteen, oppilastehtäviin ja opettajille tarkoitettuun osioon.
Lataa tai tulosta ohjeistus, joka kertoo opetusmateriaalin sisällöstä.