Kotiseutumuseot

 

Mårtes talo- ja moottorimuseoMårtes talo- ja moottorimueso

Mårtes talomuseo on vanhan björköntyylinen talo. Båodenin alueella kävijä voi ostaa taidetta ja käsityötä saaristosta. Museota hoitaa Björkön muinaismuistoyhdistys, joka osti talon vuonna 1992. Alueella on myös moottorimuseo, puusepänverstas sekä saariston viimeinen tuulimylly. Moottorimuseossa on vanhoja autoja, moottoripyöriä ja mopoja.  Alueelle voi varata opastettuja kierroksia. Museo on avoinna kesäaikaan. Lisätietoja saat tästä.

Käyntiosoite: Uppbyggted 71, 65870 Björköby

 

Granösundin saaristolaismuseo

Granösundin saaristolaismuseo

Granösundin saaristolaismuseo on ulkomuseo Södra Vallgrundissa, Mustasaaressa, joka kuuluu Merenkurkun saariston maailmanperintöalueelle. Vuonna 1970 perustettua museota hoitaa Raippaluodon kotiseutuyhdistys. Saaristolaismuseo tarjoa kävijälle elämyksiä saaristolaiselämästä ajalta, jolloin suurin osa väestöstä elätti itsensä hylkeenpyynnillä, kalastuksella, käsitöillä ja maanviljelyksellä. Alueella on esim. kalastussauna, navetta, suolatalo ja hylkeenpyyntitalo. Museo on auki kesäisin. Lisätietoja saat tästä.

Käyntiosoite: Bulleråsvägen 320, 65930 Södra Vallgrund

 

Raippaluodon kotiseutumuseo

Raippaluodon kotiseutumuseo sijaitsee Aleksanterinkadun varrella keskellä kylää. Museon kokoelmat kattavat kaikki entisajan saaristolaiskylän omavaraistalouteen kuuluneet osa-alueet. Mökki on tyypillinen raippaluotolaismökki 1700- ja 1800-luvun esineineen ja huonekaluineen. Maalatut, usein vihreitä yksityiskohtia sisältävät talonpoikaishuonekalut ovat erityisen tyypillisiä Raippaluodossa.

Museon aarteita säilytetään tekstiilien, vaatteiden ja hattujen kamarissa: käsin ja koneella kudottuja vaatteita sekä eksoottisia hattuja, joita merimiehet ovat tuoneet kotiin pitkiltä purjehduksiltaan ja jopa toisen maailmansodan aikainen kypärä. Myös museon kirjakokoelma on vaikuttava. Se sai alkunsa heti kotiseutumuseon ensimmäisenä vuonna. Meren ja merimieselämän läheisyys näkyy kokoelmissa – esineiden joukossa on kompassi, erilaisia kalaverkkoja, hylkeennahkaiset lumikengät ja Etelämeren saarten koralleja. Kotiseutumuseo on erinomainen vierailukohde myös esikoululaisille tai koululuokille, jotka haluavat perehtyä kotiseutuunsa ja entisajan elämään.

Lisätietoja Raippaluodon kotiseutumuseosta löytyy Pohjanmaan museoportaalista.

Käyntiosoite: Aleksanterinkatu 50, 65800 Raippaluoto

 

Merenkurkun venemuseo

Merenkurkun venemuseo Maalahdessa on yksi Pohjoismaiden isoista venemuseoista. Siellä on esillä muun muassa pohjalaisia puuveneitä, venemoottoreita ja muita esineitä. Lisätietoa saa Maalahden museoyhdistyksen kotisivulta.

Käyntiosoite: Åminnentie 433, 66100, Maalahti

Korsnäsin kotiseutumuseo

Korsnäsin kotiseutumuseo sijaitsee vanhassa, ajan hengen mukaisesti sisustetussa maalaistalossa. Museossa järjestetään näyttelyjä ja muita tapahtumia kesäisin. Lisätietoa museosta saat Korsnäsin kunnan kotisivulta.

Käyntiosoite: Kirkonkyläntie 32, 66200, Korsnäs

Bergön kotiseutumuseo

Bergön museoalueella on useita 1800-luvulta peräisin olevia rakennuksia, esimerkiksi Klockargården ja Torparstugan, jotka ilmentävät saaren kulttuurihistoriaa. Museo on avoinna kesäisin. Lisätietoa museoalueesta saa osoitteesta www.bergö.fi.

Käyntiosoite: Hamnfladantie 36 A, 66220, Bergö